arrow_drop_up arrow_drop_down
Efficiënt thuiswerken, ook na corona!
20 augustus 2020 

Efficiënt thuiswerken, ook na corona!

Succesvol thuiswerken met 4 eenvoudige tips.

Het coronavirus heeft voor veel ondernemers en werknemers roet in het eten gegooid. Veel mensen zijn sinds de crisis genoodzaakt thuis te werken. Anderen kiezen er dan weer bewust voor omdat thuiswerken zeker voordelen heeft! Telewerken is echter niet altijd even eenvoudig. Al helemaal niet als er ook nog een partner, huilende baby én kat in dezelfde ruimte aanwezig zijn. Hoe kun je nu écht efficiënt thuiswerken, ook na corona? Lees snel verder!

1. Vermijd (te) comfortabele plekken

Als je thuiswerkt kan het verleidelijk zijn om het jezelf makkelijk te maken. Er hoeft niets mis te zijn met een comfortabele werkplek en lekker zittende kleding, maar zorg ervoor dat je niet overdrijft. Op de bank zitten met een dekentje, laptop en kat op schoot klinkt misschien aantrekkelijk, maar voor je het weet ben je meer aan het luieren dan aan het werken. Een zit-/stabureau doet trouwens wonderen! Ikzelf sta altijd recht tijdens mijn coaching calls en webinars, schrijfwerk doe ik meestal zittend. Zit ik tijdens het werken, dan sta ik tijdens mijn pauzes, en omgekeerd. Over pauzes gesproken…

2. Plan pauzes in

Veel mensen zijn geneigd om aan één stuk door te werken als ze eenmaal in een flow zitten. Waar je normaal gesproken gezellig samen met collega's luncht, kan de lunchpauze er tijdens het telewerken nog weleens bij inschieten. Vaak eet men dan tussen het werk door snel even iets. Probeer dit te voorkomen en onderbreek je taken om te gaan lunchen. Doe dit niet aan je bureau, zodat je letterlijk even afstand neemt van je werkzaamheden.

3. Zorg voor een goede werkplek

Door een goede werkplek voor jezelf te creëren zorg je voor meer rust, overzicht en structuur. Zorg ervoor dat je bureau netjes is en dat je ongestoord door kunt werken. Probeer werk en privé zoveel mogelijk gescheiden te houden; regel als het even kan een aparte werkkamer zodat je niet afgeleid wordt. Werk ook best niet in je slaapkamer. Je brein raakt anders geconditioneerd op het werken, waardoor je moeilijker in slaap valt 's avonds.

4. Houd je normale ritme aan bij het thuiswerken

Een voordeel van thuiswerken is dat jezelf maar enkele meters hoeft te verplaatsen om op je werkplek aan te komen. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je om 3 voor 9 met een slaperig hoofd je bed uitrolt om vervolgens in je pyjama achter je laptop te kruipen. Kun je natuurlijk doen, maar door dezelfde tijd van opstaan, aankleden en ontbijten aan te houden die je gewend was, zul je waarschijnlijk productiever zijn. Een effectief ochtendritueel kan hierbij goed van pas komen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen