arrow_drop_up arrow_drop_down
Werk en privé gescheiden houden als thuiswerker
7 oktober 2020 

Werk en privé gescheiden houden als thuiswerker

Hoe kun je werk en privé gescheiden houden als thuiswerker?

Werken aan de keukentafel? Je lunchpauze aan de bureau? Elke ondernemer kent het wel! Maar wist je dat er een betere aanpak is die niet alleen je productiviteit verhoogt, maar er ook nog eens voor zorgt dat je pauzes écht pauzes worden?

 

 

Werk en privé fysiek en mentaal scheiden: Richt een gezellig kantoortje in

Ik raad thuiswerkers aan om werk en privé fysiek te scheiden van elkaar door het inrichten van een thuiskantoortje, liefst in een afzonderlijke ruimte. Op die manier weten je brein en je lichaam wanneer ze in werkmodus moeten gaan en wanneer ze zich zorgeloos kunnen ontspannen. Op die manier verhogen de kwaliteit van je pauzes én de kwaliteit van je werk.

Heb je zelf niet de mogelijkheid om een aparte ruimte te transformeren tot een gezellig thuiskantoor? Zie je geen andere optie te werken in de keuken of woonkamer? Geen probleem: Het belangrijkste is dat je je de tijd buiten je werkuren -ook je (lunch)pauzes- niet doorbrengt aan je bureau.

Trakteer jezelf dus op een betaalbaar, leuk bureautje dat je kunt plaatsen in de ruimte waarin je zult werken en investeer ook in een degelijke bureaustoel, zodat je niet je hele carrière op een keukenstoel moet doorbrengen. Je rug zal je eeuwig dankbaar zijn!

Overweeg dan ook om een aparte doos te voorzien waarin je al je werkspullen kunt opbergen op het einde van je werkdag. Op die manier wordt je niet verleid tot “snel nog even een mailtje sturen” terwijl je eigenlijk tijd met jezelf en je omgeving wilt doorbrengen.

Eén zeer belangrijk stukje advies: Werk niet in je slaapkamer. Die ruimte is er om te slapen en voor seks. Werken in de ruimte waar je ook slaapt (en meer) zorgt ervoor dat je brein 24/7 in werkmodus zal staan.

 

Maak goede afspraken met je collega's en omgeving

Met je collega's

Ben je een werknemer? Dan is het belangrijk om je collega's te laten weten wanneer je bereikbaar bent en wanneer je pauze neemt. Staat je status op “bezet” of “pauze”? Dan weten je collega's dat je op dat moment niet gestoord kunt worden en dat respect mag je ook duidelijk vragen! Ook afspraken over je bereikbaarheid buiten je werkuren zijn belangrijk. Ben je zelf werkgever? Kijk dan uit voor micromanagement! Eén van de grootste valkuilen die je als teamleider kunt tegenkomen is het blindstaren op de werkstatus (“beschikbaar”, “niet storen”, “bezet”,…) van je werknemers of collega's. Vertrouwen zorgt voor betrouwbaarheid!

Met je omgeving

Ook met je familie, vrienden en kennissen kun je afspraken maken om van thuiswerken een succes te maken. Zo weten ze wanneer je beschikbaar bent om gezellig bij te babbelen. Duidelijke afspraken zijn de ideale manier om je eigen grenzen aan te geven, maar ook om erover te waken dat je je gezin en omgeving de aandacht geeft die ze verdienen, ook wanneer je het druk hebt met je werk. Vergeet ook niet om regelmatig tijd te maken voor me-time!

Met je klanten

Als thuiswerkende ondernemer is het belangrijk om goede afspraken te maken met je klanten. Laat hen weten op welke momenten/dagen je bereikbaar bent en schaam je zeker niet om je klant later terug te bellen, als een telefoontje even niet past.

Meer thuiswerktips? Schrijf je dan in voor de gratis online masterclass nu donderdag om 10.00u! Inschrijven kan via deze link!

thuiswerkcoaching voor professionals en ondernemers

Over de schrijver
Reactie plaatsen